Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre gatunki kwiatów są jak najbardziej jadalne. Nie jest to nowość, a historia kolorowych kwiatów, które można jeść, jest bardzo długa. Zarówno kwiaty cięte, jak i te doniczkowe, są najczęściej kupowane ze względu walorów estetycznych, ewentualnie zapachowych, jednak po przeczytaniu poniższego artykułu, z całą pewnością zaczniesz je hodować dla celów dekoracyjnych. Do czego można użyć takich kwiatów? Tego dowiesz się poniżej! Czytaj dalej
jadalne kwiaty
-
Jadalne kwiaty - do czego wykorzystywać?
Piękne kwiaty to nie tylko eleganckie bukiety. Świetnie sprawdzą się również w kuchni. Do czego możemy wykorzystać jadalne rośliny? Wbrew pozorom sprawdzą się one naprawdę w wielu, pysznych daniach! Czytaj dalej
-
Stokrotka na talerzach
Spotykana najczęściej na łąkach, dziko rosnących polanach i trawnikach stokrotka traktowana jest jako roślina ozdobna. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z jej innych, bogatych właściwości. Okazuje się, że od lat cieszy się ona niezwykłą popularnością w kuchni. Czy każda część stokrotki jest zatem jadalna?
-
Ładne i smaczne - czyli słów kilka o kwiatach jadalnych
Ładnie pachną, wyglądają, służą głównie do ozdoby. Najczęściej kojarzone z bukietem, doniczką czy kolorową rabatą w ogrodzie. Coraz częściej, szczególnie w restauracjach można spotkać się z kwiatami nie tylko w wazonie, ale i na talerzu. Poniekąd kwiaty je się nieświadomie, spożywając popularny brokuł czy kalafior. Wielu zwolenników ma również konfitura z dzikiej róży. Skoro są tak uwielbiane, może warto spróbować innych propozycji?
-
Nasturcja - piękna i... smaczna!
Nasturcja to jedna z najpiękniejszych roślin ogrodowych. Znana jest przede wszystkim jako roślina ozdobna, ale jest także wykorzystywana w kuchni i medycynie. Jej kwiaty są pachnące, zwykle w kolorze żółtym, pomarańczowym lub czerwonym. Jest to roślina, która nie tylko pięknie wygląda, ale także może być składnikiem potraw, gdyż jej kwiaty, liście, owoce są częściami jadalnymi.
5 produkt(ów)