Stokrotka na talerzach

Spotykana najczęściej na łąkach, dziko rosnących polanach i trawnikach stokrotka traktowana jest jako roślina ozdobna. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z jej innych, bogatych właściwości. Okazuje się, że od lat cieszy się ona niezwykłą popularnością w kuchni. Czy każda część stokrotki jest zatem jadalna?

stokrotkanatalerzu

Okazuje się, że tak! Wszystkie jej części w całości nadają się do spożycia, a bogate właściwości lecznicze doceniane są od pokoleń przez babcie i mamy. Główną jej zaletą jest wysoka zawartość witaminy C, beta-karotenu, soli mineralnych i białka. Obecność flawonoidów wspomaga usuwanie wolnych rodników i zapewnia młody wygląd. Stokrotka ma także działanie wykrztuśne, moczopędne i przeciwzapalne, dzięki zawartym w niej saponinom.

Jej kwiaty, zbierane wczesną wiosną, stanowią doskonały dodatek dekoracyjny do dań, drinków i kanapek. Są także nieocenionym składnikiem syropów, zup i omletów, nadając im lekko gorzkawy, ale interesujący smak. Najczęściej wykorzystywane są jednak liście i świeże pąki, które smakują najlepiej wiosną i jesienią, kiedy to dodawać je można do sałatek, zup i sosów. Wzbogacają także aromat masła ziołowego i wszelkiego rodzaju past. Prawdziwą gratkę dla smakoszy stanowią jednak korzenie stokrotki, którymi zajadać można się zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Ze względu na swój słodko-kwaśny smak sprawdzają się szczególnie jako dodatek do dań z ryżem.

stokrotkanakanapce

Bogate właściwości i możliwości zastosowana stokrotki wzbogacą każde z przygotowanych dań w wyjątkowy aromat i składniki odżywcze, niezbędne do codziennego funkcjonowania. Warto jednak pamiętać, by wybierać rośliny tylko ze sprawdzonych źródeł, wolnych od samochodowego ruchu i innych zanieczyszczeń. Tylko w ten sposób można zyskać pewność, że przygotowane potrawy będą smaczne i pełnowartościowe.

Dodaj komentarz