Niezwykłe wykorzystanie kwiatów - konfitury

Kwiaty są doceniane jako piękna ozdoba mieszkania, a także jako wyjątkowy prezent na każdą okazję. Ostatnio również zaczynają królować w kuchni - można spotkać lody z kwiatami, a nawet… konfitury! To wspaniały pomysł na urozmaicenie domowej spiżarni oraz zrobienie wrażenia na rodzinie i znajomych. Polecamy pyszne kwiatowe smaki dzikiej róży, maku polnego oraz fiołków zamknięte w słoikach. Jak to zrobić? Zapraszamy do lektury i cieszenia się nowymi przepisami!

Konfitura z dzikiej róży

Każdy chyba rozkoszował się kiedyś pączkami z przepyszną konfiturą z dzikiej róży. Jej przygotowanie jest banalnie proste! Płatki należy dokładnie oczyścić - najlepiej przepłukać w ciepłej wodzie oraz pozostawić do wyschnięcia. Ważne jest to, żeby usunąć nożykiem białą podstawę każdego płatka, dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Kolejny krok, to zasypanie płatków ilością cukru, która odpowiada ich wadze w proporcji 1:1 - można do tego użyć cukru pudru, białego lub trzcinowego - oraz dodać nieco soku z cytryny. Całość trzeba utrzeć w moździerzu do uzyskania jednolitej masy i przełożyć do wyparzonego słoika, a na koniec spasteryzować lub przechowywać w lodówce.

Konfitura z maku

Również polne maki świetnie smakują jako przysmak ze słoika. Na początek przygotowania należy ugotować syrop - do tego wykorzystujemy 2 szklanki wody oraz 350 g cukru (białego bądź brązowego). Następnie gorącym syropem zalewamy 150 gram płatki maków i pozostawiamy przykryte na całą noc. Następnego dnia odcedzamy i do powstałego syropu, który stał się bordowy dodajemy 5 łyżek pektyny oraz sok z połówki cytryny. I na koniec trzeba to wszystko zagotować, a gorącą masę przełożyć do uprzednio wyparzonych słoików, zakręcić dokładnie i odstawić do ostygnięcia w pozycji do góry dnem.

Konfitura fiołkowa

Fiołki to urocze rośliny, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również pysznie smakują! To na początek kwiaty należy zebrać, dokładnie oczyścić i usunąć łodygi. Miskę wypełnioną tymi kwiatami ucieramy razem z cukrem (białym, trzcinowym) oraz dodajemy sok z połówki cytryny. Proporcje są tutaj dowolne, jednak należy pamiętać, aby cukru było przynajmniej dwa razy więcej niż wynosi waga fiołków. Jeżeli kwiaty są bardzo aromatyczne, można dodać nieco więcej cukru.

Kwiatowe konfitury to świetny dodatek do kanapek, ciast, tortów, deserów i jako samodzielna przekąska. Jesteśmy pewni, że Twoi bliscy je pokochają, a słoiki szybko znikną ze spiżarnianych półek. Warto spróbować je przyrządzić, bo nie jest to wcale takie trudne, a efekt jest naprawdę niesamowity i przepyszny. Powodzenia!