Blog - Poczta Kwiatowa

  • Zupa z kwiatów dyni

    Dynie co raz częściej są przez nas kojarzone z jesienią. Z pewnością popularność tego warzywa w ostatnich latach wzrosła na skutek powszechnie obchodzonego Halloween. Jego powodzenie jako atrybutu dekoracyjnego wpłynęło także na częstszą obecność na naszych stołach. O ile potrawy takie jak np. placki czy zupa z miąższu dyni są nam doskonale znane to nie wszyscy wiemy, że warzywa z rodziny dyniowatych posiadają jeszcze jedną jadalną część: kwiaty.
    Czytaj dalej

  • Pożyteczny, piękny i zdrowy

    Jego piękny w porze kwitnienia wygląd, w połączeniu z szeroką paletą barw, z pewnością ułatwi nam poszukiwanie odpowiedniej rośliny do atrakcyjnego przyozdobienia naszego mieszkalnego wnętrza.
    Czytaj dalej

  • Pamięć i chryzantemy

    Jak co roku widok obsypujących nas dookoła liści skłania do głębszych refleksji. Stanowi on niejako symbol przemijania i pożegnań. To właśnie w tym okresie, bardziej niż kiedykolwiek, mamy tendencje do zadumy i wpadamy w melancholijny nastrój. Dzieje się tak nie tylko z powodu dającego się wszędzie odczuć spowolnienia tempa. Ma to związek także za Świętem Zmarłych.
    Czytaj dalej

  • Ciepło domowego ogniska

    Pierwszy śnieg za nami. Ale choć ziemia  zrobiła się na chwilę biała, to przecież nadal mamy środek pięknej, polskiej, złotej jesieni. Nadal na drzewach, z których zjechał mokry śnieg, widzimy żółte i czerwone liście. Nadal całe połacie trawników pokrywają odcienie brązu.
    Czytaj dalej

  • Niepospolity wrzos

    Calluna vulgaris, pod tą nazwą kryją się dość niskie krzewy znane nam częściej pod terminem wrzos zwyczajny bądź pospolity. Naukowa nazwa bazuje tradycyjnie na językach starożytnych. Źródłem słowa calluna jest grecki wyraz oznaczający zamiatać. Natomiast vulgaris to inaczej wspólny, pospolity. Taki zlepek słów nie dziwi, jeśli weźmiemy pod uwagę, iż dawniej to właśnie wrzos wykorzystywany był do produkcji mioteł.
    Czytaj dalej

Strony 946 do 950 z 1034