Krokusów całe pole

Nazwa krokus pochodzi od łacińskiego crocatus tłumaczonego jako żółty szafran. Ta najdroższa przyprawa świata pozyskiwana jest z rejonów południowej Europy i Azji. Kwiaty krokusa występują w ok. 80 odmianach z czego ok. 30 jest stale uprawianych.

Jego kwiaty mają jasnofioletowy kolor, a drogocenne znamiona nabierają wartości głównie jesienią w porze kwitnienia. Wówczas są ręcznie zbierane, a następnie suszone. Zbiory te są bardzo pracochłonne, gdyż żeby otrzymać 1 kg przyprawy należy zebrać ok 150 tyś kwiatów. To rośliny znane nam od tysięcy lat, a ich historia pierwszych upraw sięga starożytnej Grecji.krokus

Ciekawostki:
*Słowo szafron sięga korzeniami terenów francuskich wieku XII. Tamtejsze safranum bazowało natomiast na arabskim asfar oznaczającym żółty.
*Przyprawa uzyskiwana z krokusa przed tysiącami lat spełniała zadanie nie tylko barwnika kulinarnego. Służyła także jako środek wyrazu ówczesnych twórców. Obecność jej śladów stwierdzono, bowiem na prehistorycznych rysunkach jaskiniowych na terenie dzisiejszego Iraku.
*Crocus sativus z wyglądu podobny jest do zimowita jesiennego. Ten jednak występujący także w Polsce (głównie na terenach górskich) mimo swego wizualnego podobieństwa jest już inną roślinką. Jednak zdarza, że kwiaty te są wykorzystywane jako dodatek do preparatów leczniczych.